PRL-owskie niedobory oraz braki w zaopatrzeniu wymuszały inwencję oraz kreatywność w przygotowywaniu nawet najprostszych dań. Szczególnie w latach 80-tych brakowało niemal wszystkiego - od mięsa przez kawę aż po cukier.
O specyfice i wyjątkowych smakach okresu PRL opowie mistrz kuchni oraz zapalony podróżnik Bogdan Gałązka. Podczas spotkania będzie można spróbować kilku dań z okresu Rzeczpospolitej Ludowej.
Mimo sklepowej mizerii istniały lokale, w których stoły uginały się od wyszukanych delikatesów. W drugiej części wykładu w świat komunistycznej warszawskiej gastronomii przeniesie nas Wojciech Przylipiak (dziennikarz oraz twórca bloga Bufet PRL).
---
Po wykładzie zachęcamy Państwa do dyskusji i wspomnień.
A bezustannie – do szukania zdjęć w domowych archiwach. Dzięki zdjęciom, które decydują się nam Państwo przekazać, tworzymy Muranotekę – pierwsze społeczne archiwum zdjęć.
POKAŻ NAM SWÓJ MURANÓW!